Как да създадете портфолио, ако току-що започвате кариерата си на интериорен дизайнер

Тази статия е разработена в синхрон с мисията ни в подкрепа на младите таланти чрез образователни ресурси за развитие на умения и навици, които са нужни на всеки за личностен и кариерен напредък в областта.

 

Един от най-големите кошмари на всеки млад дизайнер, независимо от областта, е следната ситуация: тъкмо завършил академичното си образование, в ранните години от второто десетилетие от живота си е и трябва да започне отнякъде кариерата си. И в този момент по пътя му се изпречва голямата пропаст. Клиентите или дизайнерските студиа изискват измеримо, материално (дигитално в днешни дни) доказателство, че има нужните умения, за да му дадат така желания шанс. Тази ситуация ужасява почти всички стартиращи дизайнери, а при интериорните е особено комплексна. Причината е, че при тях, портфолиото се гради чрез участието или създаването на реални проекти във физическия свят. При графичните, и като цяло творящите изцяло в дигиталния свят дизайнери, има едно улеснение – могат за дни да създадат първия си дигитален актив и да го пуснат да вилнее в онлайн пространството. При интериорните дизайнери процесът е по-тромав. Чак след като са сътворили първите си проекти е възможно да работят за създаването на впечатляващо портфолио.

Решението?

Вече няколко пъти го споменахме. Въздействащото портфолио все пак е задължително. Няма начин да се заобиколи. Всеки дизайнер трябва да има средство, което нагледно демонстрира уникалността му, работните му процеси, избора на творческо направление и още много значими за хората фактори. Затова в тази статия ще ви дадем изпитани от практиката съвети как да поставите солиден фундамент за портфолио, което ще вдъхновява клиентите или работодателите ви. А за най-проактивните, в края на статията сме добавили и няколко специални съвета, които могат да претворят кариерата ви на дизайнери в незабравимо приключение, с множество покорени върхове. Да започваме.

Как да изградите дизайнерско портфолио, което покорява умовете на хората?

За начало ще трябва да започнем със слона в стаята – поставете си реалистични и … малки цели. Стратегията за раздробяването на големите и страшни задачи на малки бебешки стъпки работи и тук. И ние сме били в началото на кариерите си и сме мечтали да се наредим до имената на топ 10-те интериорни дизайнери според големите медии. Но истината е сурова. В началото се изисква много, много търпение. Добра идея е първоначално да работите с всеки възложител, до който се доберете (или почти всеки, все пак съществуват и тези, които са тотално негодни, но това е отделна тема). А следващият тестван от практиката съвет е свързан със снимките. Снимайте всичко, което правите и се постарайте снимките да са безкомпромисни, защото те въздействат на хората много повече, отколкото осъзнавате. Освен това те често са единствения “портал” даващ на бъдещия ви възложител или работодател възможност да се “докоснат” до творенията ви и да усетят атмосферата, поне в някаква степен. По тази точка нека добавим още нещо – важно е от ден 1 да си изградите нагласата, че този бизнес е базиран на препоръки. Всеки един, независимо дали просто иска да му изберете комплект маса и столове, може да се окаже свръзката с проекта на живота ви.

Вашият дом е “безплатна” платформа за изява.

Често подценяван ресурс е вашата крепост, тоест домът ви. И в името на кариерата ви, дано домът ви не изглежда като древна крепост от тъмните векове на средновековието. Освен ако това не е целта ви. Но сериозно погледнато, вашият дом може да се окаже локацията, която запленява умовете на приятелите ви. Веднъж осъзнали ползите от експертизата ви, вероятно е и те да поискат да преобразите домовете им. Има блестящи примери за интериорни дизайнери дали старт на кариерата си чрез портфолиа пълни със снимки на собствените им домове и тези на роднини и приятели. Убедени сме, че още на церемонията от завършването ви се е появила онази роднина, която виждате веднъж на 3 години, но вече е дала заявка при следващия ремонт, които планира да превърнете домът ѝ в шедьовър от списанията. Докато още правите началните стъпки по пътя към майсторството, добре е да приемате всяко предизвикателство, просто защото се учим най-добре чрез правене. Действието побеждава теорията в 10 от 10 случая.

Доброто старо творчество

В началото е допустимо да проявявате изобретателност и акцентът в портфолиото ви да е върху творческия елемент. Нека не забравяме, че то представя освен проектите и самия дизайнер. Хората всъщност никога не “купуват” заради портфолиото. Избират човека отсреща. Затова представете, както малкото проекти с ваше участие, така и себе си в позитивна творческа светлина. Можете да включите дори и прости дейности, като креативен избор на цветове при реновацията на обект или пък графики от времето на последния ви стаж, които като цяло нямат значима стойност, но представени креативно ще дадат представа на останалите с кого си имат работа.

Бъдете в социалните медии

Възможностите на съвременния свят дават много предимства на интериорните дизайнери. Предимства, които не са били достъпни дори едно поколение преди тях. В това число спадат и социалните медии. Изразяването на вашата идентичност е напълно възможно онлайн в различни платформи. Дори и без да имате и един собствен проект зад гърба си. Начинът? Куриране на съдържание. Има толкова много примери за дизайнери, които са създали солидни аудитории чрез този похват. Споделяте (стратегически подбрани, разбира се) проекти, които са привлякли вниманието ви и описвайте какво точно ви харесва. Лек брейнсторминг по отношение на похватите, използвани от създателите им също ще демонстрира познаване на областта. Все пак внимавайте с критиките по отношение на по-опитните дизайнери. Те не са в тяхната позиция случайно.

Бонус съвети, които ще ви изстрелят пред конкуренцията

Стигаме до любимата ни част – “тайните” съставки, гарантиращи блестяща кариера за всеки дизайнер. Преди да продължим, нека изясним нещо. Нищо от споменатото тук няма да е еквивалент на откриването на топлата вода. Тези съвети намират място в статията ни, просто защото са твърде важни и често подценявани. Сами знаем колко е лесно, докато правите първите стъпки в кариерата си, да стесните полезрението си само в една точка, например чисто графичните умения. Макар творчеството да е фундаментална съставка, то не е гаранция за успех.

Създайте свой собствен онлайн кът

Всеки дизайнер помни бурята от емоции, през която е преминал, когато е достигнал фазата, в която публикува първата версия на портфолиото си онлайн. Най-добрият и авторитетен вариант е собственият уебсайт, но ако нямате възможността или просто не е изкристализирала концепцията ви за сайта, тогава ползвайте някоя от готовите платформи. Има множество такива посветени специално на дизайнерите. Твърде ценни са, за да ги пропуснете (дори и да имате собствен сайт всъщност).

Създайте персонален бранд

Всъщност горното заглавие е леко подвеждащо. В днешно време всеки има своя микро-бранд. Кварталният бръснар, брокерът на недвижими имоти, продавачката в любимия ви супер маркет – всичките се позиционират по някакъв начин и това влияе на впечатлението ви за тях, както и дали ще ги изберете. Тук е моментът да подчертаем нещо. Един от най-силните козове в тази (или която и да е) индустрия е да поемете отговорността за персоналния ви бранд и да започнете да го изграждате. Целеустремено и планувано. Ако вложите нужните усилия, в даден момент те ще ви се върнат с огромна възвращаемост. Но нека не бързаме с розовите очила. Дори и да изберете да поемете в тази посока, трябва да сте наясно с нещо – изграждането на персонален бранд е процес с експоненциална възвращаемост. Тоест, дълго време можете да не виждате прогрес и дори минимална полза от това, но минете ли точката на пречупване, кривата на растежа става… експоненциална. Тогава стават “чудесата”.

Научете се да “продавате”

В крак с влиятелния личен бранд почти винаги върви едно много, много ценно умение – да умеете да продавате. Тук разглеждаме това умение в много широк смисъл (въпреки че и в буквалния е едно от най-ценните умения). Да можете да комуникирате влиятелно и да въвличате околните в идеите си е безценно качество. И веднага ще отстраним контрааргумента ви, че вие сте креативни личности и не ви се удават търговските похвати. Нека не се заблуждаваме. Изкуството на продажбите е умение, което спокойно може да се развива от всеки.

Партньорства, партньорства и още партньорства

Много пъти сме споменавали, че интериорният дизайн не работи самостоятелно и във вакуум. Тази област е преплетена с дузина други. В началото младите дизайнери имат единствено желанието да горят в своята сфера. Разбира се, това не е никак лошо, но най-бързо прогресиращите се научават, че ранното сформиране на правилните партньорства, дава на клиентите им много добавена стойност. Когато това се случи, вече сте едни гърди пред останалите и имате неоспоримо конкурентно предимство. Внезапно се превръщате в професионалистът, който винаги свършва работата. Без значение от обстоятелства. Възложителят има нужда от строителна бригада – вие имате правилния контакт. Трябват му дизайнерски италиански мебели? Вие имате достъп до такива. Да не продължаваме с примерите, смятаме че концепцията е ясна.

За финал 

Преди да приключим статията, нека подчертаем и нещо много ключово – актуалността. За портфолиото ви това е задължителен фактор. Хората със сигурност ще останат разочаровани, ако отворят платформата ви и видят остаряло портфолио. Трябва да осъзнаете, че портфолиото ви е проект, който винаги остава в процес на разработка. Същото важи и за дизайнерските ви умения, не го забравяйте. Дизайнерите винаги трябва да са в крак с актуалните тенденции, няма как да заобиколите този факт, така че затегнете коланите и се подгответе да развивате кариерата си спрямо принципа “Кайзен” – философията на непрекъснатото усъвършенстване. Успех!

Ресурси:

  1. New York Institute of Art + Design – How to Make an Interior Design Portfolio.
  2. Architectural Digest – How to Create a Portfolio When You’re Just Starting Out.